Aikamme vaatii perusasioiden puolustusta

Me elämme aikaa, jolloin mitään ei voi enää ottaa itsestäänselvyytenä. On puolustettava perusasioita, keskityttävä isoihin linjoihin. Perusasioilla tarkoitan rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja sivistystä. Niiden varassa lepää paljon ja niitä monet Suomessa ovat tottuneet ajattelemaan itsestäänselvyyksinä.

Mikään ei ole enää itsestään selvää, vaan jokainen perusasia on perusteltava. Onnistuakseen siinä, on itse ymmärrettävä, mitä tarkoittaa rauhalla, mitä demokratialla, mitä ihmisoikeuksilla ja mitä sivistyksellä.

rosa taivasta vasten
Kuva: Joel Karppanen

Rauha

Rauha tarkoittaa sitä, että ei ole sotaa. Ei tarvitse pelätä pommien putoavan päähän, ei tarvitse lähettää poikia pakoon veneellä käteistä housujen saumoihin ommeltuina. Ei tarvitse jättää taakseen omaisuuttaan, sukunsa maita, hautojaan ja rakkaitaan. Ei tarvitse kuolla isänmaan puolesta.

On estettävä sotien eskaloituminen. On näytettävä Venäjälle, että sotimalla se ei meiltä mitään saa. On neuvoteltava rauhaa sinne, missä se on neuvotellen saavutettavissa. On pelastettava ihmisiä sodan jaloista, koska se on inhimillinen teko.

Ukrainan täysi tukeminen tarkoittaa sitä, että ollaan valmiita vaikka ottamaan EU:n yhteisvelkaa, jotta voidaan rahoittaa Ukrainan sotaponnistelut, mutta kuuna päivänä ei lapsiamme lähetetä Ukrainan rintamalle.

Demokratia

Demokratiaa käsittelen varsin laajasti vaalikirjassani Valtio 2. Demokratian perusta on se, että ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa omiin asioihinsa. Ilman osallisuuden kokemusta ja todellisia vaikutusmahdollisuuksia demokratia on vain sana. Minun ikäluokkani kyllä muistaa nämä “demokratiat”, kuten DDR:n.

Demokratia vaatii vapaita vaaleja, mutta myös monta muuta vapaata ja riippumatonta asiaa toteutuakseen: oikeusvaltion, moniarvoisen kansalaisyhteiskunnan, lehdistönvapauden. Aina kun poliitikot hyökkäävät kansalaisaktivisteja, tutkijoita tai toimittajia vastaan, piru on merrassa.

Ihmisoikeudet

Ihmisoikeudet eivät ole mikään buffet-pöytä, josta voi valita vain ne jutut, mitkä itseä miellyttävät. Myös taloudelliset, sivistykselliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihan oikeita ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat aivan jokaiselle.

Ihmisoikeudet vaativat sitoutumista. Ne kuuluvat myös vittumaisille ihmisille ja niille toisille. Joskus ihmisoikeuksista kiinni pitäminen maksaa tosi paljon rahaa, mutta jos me luovumme ihmisarvosta, mitä meille jää?

Sivistys

Olen edistysmielinen oman elämäni kansankynttilä. Haluan, että me kaikki ponnistelemme ymmärtääksemme itseämme, toisiamme, aikaamme, yhteiskuntaa ja maailmaa. Ajattelen, että koulutukseen, kulttuuriin ja tieteeseen kannattaa aina investoida. Se on aina hyvin käytettyä aikaa ja rahaa.

Myös sivistyksen suhteen täytyy nykyään olla huolissaan ihan perusasioista: haluavatko tulevat sukupolvet kouluttautua niin pitkälle kuin kyvyt riittää ja voivatko he luottaa siihen, että ponnistelut opinnoissa palkitaan? 

Meidän on koko Euroopassa tehtävä lukutaitotyötä. Jos lukutaito jatkaa rapautumistaan, syö se pohjan myös kaikilta muilta perusasioilta. Vielä 90-luvulla ajattelin, että lehdistönvapaus on se perusta, joka takaa muutkin vapaudet. Mutta mitä teemme lehdistönvapaudella, jos ihmiset eivät lue?