Täysi tuki metsäliikkeelle

Tällä viikolla on kahdessa vaalitilaisuudessani katsottu Virpi Suutarin elokuva Havumetsän lapset. Tänään näimme sen Karjaan vasta remontoidussa perinteikkäässä Bio Pallaksessa. Pidin kädestä kampanjakoordinaattoriani Tanja Konttista ja vollotin niin, että aloin nauraa omalle itkulleni.

Rosa urbaanissa maisemassa.
Kuva: Joel Karppanen

Eläköön Elokapina!

Metsän kauneus, nuorten aktivistien palo ja perehtyneisyys sekä keski-ikäisten tympeä torjunta osuivat tunteisiin. Suomen uhanalaisista lajeista suurin osa asuu metsissä, joten luontokatoa on torjuttava metsissä. Se tarkoittaa vähemmän hakkuita ja enemmän luonnonmetsiä. Suurin osa suomalaisista tukee tätä. Suurin osa suojelun tarpeessa olevista metsistä on valtion metsiä, eli meidän metsiämme. Nythän on pohjoisessa hakattu yhteistä ikiarvokasta ikimetsää. Me voisimme niitä yhdessä suojella.

Olen sanonut, että sinun metsäsi ei ole sinun, vaan kaikkien eliöiden. Yhtä lailla on filosofisesti totta se, että kaikki, mitä meillä on, on lainassa tulevilta sukupolvilta. Jos emme onnistu varjelemaan luonnon monimuotoisuutta tässä ajassa, voi olla niin, ettei vastaisuudessa ole tarjolla myöskään taloudellista hyvinvointia. Metsäluonnon suojelu on yksiselitteisesti välttämättömyys ja meidän vastuullamme.

Äidit lasten liittolaisina

Kun poistuimme kyynelsilmin elokuvasalista, useampikin paikalla oleva äiti-ihminen loi toisiinsa ja minuun tietävän katseen. Olin ennen elokuvaa kertonut olevani ehdolla, koska olen niin ylpeä aktivistilapsestani ja haluan hänen olevan minusta ylpeä. Tehtävänantoni tulee sieltä. Se on pysäyttää ilmastonmuutos, luontokato ja kuudes sukupuuttoaalto. Paikalla oli paljon keski-ikäisiä ja vanhoja vihreitä, ja me ajattelimme samoin: meidän on tehtävä parhaamme. Yksi äideistä puuskahti: ”Minua hävettää kaikkien aikuisten puolesta.”

Olen ollut ällistynyt siitä, miten ilkeästi ja rumasti osa aikuisista erityisesti sosiaalisessa mediassa puhuu nuorista aktivisteista. Meidän tehtävämme on kuunnella nuoria, puhua heille ja heistä kunnioittavasti ja olla nuorten liittolaisia. On luonnollista haluta hyvää lapsilleen. Tänä päivänä se tarkoittaa luonnonsuojelua.

Metsäliike sen omin sanoin

“Metsäliike on olemassa luonnonmetsien puolustamiseksi, hakkuumäärien kohtuullistamiseksi ja laajojen yhtenäisten metsäekosysteemien eheyden palauttamiseksi. Liike työskentelee pelastaakseen akuutisti uhatut luonnonmetsät ja ekologiset käytävät. Koska vanhojen ja luonnontilaisten metsien sirpaleiden pelastaminen ei riitä luontokadon torjumiseksi, tarvitaan monilla alueilla myös ekologista jälleenrakentamista, eli luonnon ennallistamista.”