Äärioikeiston marssi on pysäytettävä

Oikeistopopulismi on ennusteiden mukaan voittamassa EU-vaaleissa. Väkivaltainen äärioikeisto nostaa päätään siellä sun täällä. Mitä ihmettä täällä tapahtuu?

Suomessa on moni kuvitellut, että rasistinen ja maahanmuuttovastainen liike voidaan syleillä kuoliaaksi siten, että heidät ottaa mukaan vallankäyttöön. Näin ei ole tapahtunut. Tarvitaan vastaliikettä: ihmisiä läpi puoluekentän. Niitä, jotka pitävät kiinni jakamattomista ihmisoikeuksista ja tekevät työtä inhimillisen maahanmuuttopolitiikan puolesta rasismia vastaan.

Kuva: Joel Karppanen

Äärioikeisto on uhka eurooppalaiselle demokratialle

Äärioikeistopopulististen puolueiden ääniosuus on kasvanut merkittävästi kaikkialla Euroopassa. Euroopan parlamentissa kollegaksi voi siis tulla ihmisiä, jotka eivät usko ihmisoikeuksiin eivätkä demokratiaan.

Jo kolmannes eurooppalaisista on valinnut kansallisissa vaaleissa järjestelmänvastaisen puolueen, kun osuus nuoruudessani 1990-luvun alussa oli 12 prosenttia. Sekin on liikaa maanosassa, joka on saanut tuta natsit. Niin, että heilutanko minä natsikorttia? Kyllä, koska valitettavasti elämme aikoja, jolloin se on ajankohtaista.

Äärioikeiston kannatuksen lisääntymisen lisäksi ongelma on sen juurtuminen järjestelmään. Tutkimuksissa on havaittu, että tyytymättömyys demokratiaan ja epäluottamus poliittisiin instituutioihin liittyy äärioikeiston nousuun.

Niinpä meidän on nyt näytettävä, että EU:n demokraattiset instituutiot kykenevät ratkaisemaan aikamme suuret haasteet, jotka kaikki vaativat EU-tason ratkaisuja. Suomen ei pidä toimia EU:n jarrumiehenä vaan palattava rakentavalle linjalle. Ratkaisukeskeisyys ja positiivinen tavoitteellisuus – niitä tarvitsemme. Ja uskoa ihmiseen, oodia ilolle.

yhteinen asia on Inhimillinen maahanmuuttopolitiikka

Kuulun niihin, jotka ovat olleet humaanin maahanmuuttopolitiikan linjalla läpi poliittisen urani. Jokaisen hyvän pykälän eteen on joutunut tekemään hartiavoimin töitä, ja monta kertaa olen joutunut epäonnistumaan yrittäessäni torpata linnoitus-Euroopan rakentamista. Linnoituksen, joka ajaa sekä turvapaikanhakijat että paremman elämän perässä olevat siirtolaiset ihmissalakuljettajien käsiin.

Suosittelen lämpimästi seuraamaan, mitä rajoillamme tapahtuu. Tarkoitan EU:n rajoja, joilla ihmisiä hukkuu Välimereen. Se, että kymmeniätuhansia ihmisiä ylittäisi itärajamme jokseenkin voimissaan on huomattavasti pienempi ongelma kuin se, että ihmiset hukkuvat rikollisten käsissä. https://www.infomigrants.net/en/