Nuoret naiset ovat ratkaisu

Tilastoissa ja tutkimuksissa erottuu edukseen yksi upea sukupolvi ja sukupuoli: nuoret naiset. He ovat Suomen ja Euroopan vahvuus.

Ensinnäkin nuoret naiset ovat arvoliberaaleja eli avarakatseisia ihmisoikeuksien ja yksilön vapauden puolustajia. He eivät halua määräillä muita larppaamaan menneen maailman sukupuolinormeja, vaan antavat kunkin elää ihan omannäköistään elämää. Homofobia, transfobia, naisviha ja rasismi eivät ole nuorten naisten suosikkiharrastuksia. Päinvastoin.

Suhde hoivaan tärkeä arvo

Hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta tärkeä arvo on suhde hoivaan. Me olemme hoivakriisin ovella, sillä väestön ikääntymisen vuoksi hoivan tarve tulee merkittävästi kasvamaan samalla, kun nuoret ikäluokat pysyvät pieninä. Tähänkin huoleen valonpilkahduksen antavat tytöt, joista joka kolmas voisi harkita työskentelevänsä terveydenhuoltoalalla. Myönteinen suhde hoivaan ja hoivatyöhön on arvo, jota ilman emme tule pärjäämään. Eläkööt siis tytöt!

Kuva: Joel Karppanen

Talous ja nuoret TAT:n kyselyssä on mahdollista valita sukupuolekseen myös muu. Olen iloinen siitä, että taideala on paitsi tyttöjen, myös sukupuoliryhmän muu suosiossa. Itse asiassa taide on sukupuoliryhmä muun suosituin haave. Se kertoo paitsi taiteen arvostuksesta, myös ehkä siitä, että meidän alalla voi kukin tuntea olevansa turvassa ja hyväksytty sellaisena kuin on.

Taiteen arvostuksessa on kyse ihmisyyden ytimestä. Meillä on kaikilla tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Siksi meidän on opittava ilmaisemaan itseämme myös selittämättömillä tavoilla ja vastaavasti ymmärtää toisten ihmisten itseilmaisua. Ilman taidetta katseemme maailmaan ja ihmiseen olisimme kapeampia ja ohuempia. Eläkööt tytöt ja muunsukupuoliset siitä, että arvostatte taidetta!

kenenkään naamalla ei tarvitse istua saadakseen ihmisoikeudet

Tytöt ja nuoret naiset myös arvostavat koulutusta. Suomessa naiset ovat korkeakoulutetumpia kuin miehet. Koulutuksen arvostuksessa on kyse itsensä kehittämisestä. Me tarvitsemme sivistysuskoa ja luottamusta siihen, että kannattaa opiskella. 

Kun koko ikänsä ahkerasti opiskelee, voi tulla vanhana viisaaksi. Vanhojen viisaiden naisten tehtävä onkin sitten pitää nuorten naisten puolta, etteivät nämä koulutetut ja kyvykkäät nuoret joudu istumaan kenenkään naamalla saadakseen ihmisoikeutensa.