Kukoistakoon kulttuurit!

Monikulttuurisuus on eurooppalainen perusarvo. Olisi aika tylsää, jos täällä olisi vain yksi kieli ja kulttuuri. Kielten moninaisuus tarjoaa oivalluksia. Kieltenopiskelu on avartava harrastus, jonka mukana usein tulee kokonainen uusi kulttuuri, maailma ja historia.

rosa taivasta vasten
Kuva: Joel Karppanen

Pidetään vähemmistöjen puolta

Luin vastikään Sanna Hukkasen upean sarjakuvateoksen Taiga, joka kertoo suomalais-ugrilaisista kieliaktivisteista Venäjällä. Sisarkansojamme on yritetty hävittää, tehdä heidän kulttuurillaan halpaa ja valheellista bisnestä, heidän maansa luonto on tuhottu ja heidän esikuviaan kidutettu ja teloitettu. Itkin kuin hana sitä lukiessa, sillä samaistun myös parhaan ystäväni juurten kipuun, sillä hän oivalsi vasta keski-iässä, että häneltä, karjalaiselta, on riistetty hänen oma kielensä.

Vähemmistökulttuurit ja -kielet ovat tärkeä osa eurooppalaista kulttuuripolitiikkaa. Meidän tehtävämme on toimia täysin toisin kuin Venäjä ja pitää tämä kulttuurien rikkaus elävänä. Koska suomikin on pieni kieli, monet suomalaiset taiteilijat ovat käytännössä kieliaktivisteja, jotka pitävät yllä kielemme ilmaisuvoimaa. Sen verran heikkoa on esimerkiksi kotimaisten kirjailijoiden ansainta tällä hetkellä, kun digimurros on vienyt leijonaosan tekijäpalkkioista.

Kukka kukin on

Minulle on ollut suuri kunnia ja onni puhua kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallisen arvostuksen ja taloudellisten toimintaedellytysten puolesta ihan työkseni. Olen ollut kulttuurinpuolustaja ja taide-entusiasti koko ikäni.

Euroopan unionilla on merkittävä rooli kulttuuriperinnön vaalijana, luovan teollisuuden rahoittajana ja kulttuurien moninaisuuden esiinnostajana. EU:n budjettiin kohdistuu ennennäkemätön paine, kun sekä Ukrainan tuki että vihreä siirtymä vaativat rahoitusta. On pidettävä huoli siitä, että myös Luova eurooppa -ohjelma jatkuu, sillä se oli vaarassa lakata jo viime kaudella. Eurooppa tarvitsee kulttuurejaan ollakseen olemassa ja voidakseen hyvin. Kulttuurin ansiosta voimme ymmärtää toisiamme. Se on tärkeä osa demokratiaa ja hyvinvointia. Siksi kulttuuriin ja taiteeseen kannattaa aina investoida.