Eläköön Elokapina

Mielenosoitukset ovat merkki siitä, että ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa. Olen itse osallistunut mielenosoituksiin lapsesta lähtien. On tuntunut tärkeältä kertoa mielipiteensä. Yksi aivan avainkokemuksiani on ollut Pariisissa vuonna 1989 Tian an menin verilöylyn vastainen mielenosoitus, johon osallistui puoli miljoonaa ihmistä. 

Asuimme sinä kesänä Ranskassa. Vielä varsin vaatimattomalla kielitaidollamme saimme radiosta ja sanomalehdistä sen verran selvää, että tuntui tärkeältä seistä Kiinan demokratialiikkeen tukena. Ostin mielenosoituksessa myös ensimmäisen rintanappini. Siinä luki Free Nelson Mandela. Tuntui jo silloin 13-vuotiaana itsestäänselvältä, että kaikki maailman asiat ovat myös minun asioitani. 

iloinen Rosa
Kuva: Joel Karppanen

Olen ollut myös järjestämässä useita mielenosoituksia sekä opiskelija- että globalisaatioliikkeessä. Vielä useammin olen harhaillut vihreiden ystävieni kanssa etsien milloin mistäkin mielenosoituksesta maltillista joukkoa, joiden lippujen taakse kehtaa mennä. 

Mene mielenosoitukseen

Olen ollut myös kouluttamassa poliiseja mielenosoittajien kohtaamisesta. Poliisin tehtävä demokratiassa on turvata mielenosoitus. Mielenosoitus saa aiheuttaa haittaa liikenteelle ja sen pitää olla keskeisellä paikalla, jotta se huomataan. On tärkeää, että kaikki voivat hyvillä mielin uskaltautua mielenosoituksiin kannattamansa asian puolesta. 

Aina välillä myös meillä demokraattisessa Euroopassa poliisi epäonnistuu mielenosoituksen turvaamisessa, ja on käyttäytynyt epäasiallisesti tai keskeyttänyt mielenosoituksen vailla perusteita. Nämä sitten punnitaan oikeudessa.

Aktivistit ovat sankareita

Elokapinassa on aina rauhallinen ja turvallinen tunnelma, ja kaikki osallistujat käyttäytyvät esimerkillisesti. Elokapinalaiset ovatkin aikamme suuria sankareita. He laittavat kroppaa likoon luonnon ja koko ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta. Koko paluuni politiikkaan johtuu siitä, että olen niin ylpeä aktivistilapsestani. Haluan, että hän voi jatkossa olla myös minusta ylpeä.


Huomennakin on mielenosoitus, johon aion osallistua: menkkamarssi! https://www.maailma.net/tapahtumat/menkkamarssi