politiikan aikajänne pidemmäksi

Olen aloittanut feministiaktivistina kolmekymmentä vuotta sitten. Sinä vuonna hyväksyttiin laki raiskauksen kriminalisoinnista avioliitossa. Vieläkin tuntuu kehossa kiukku niistä keskusteluista, joita silloin asiasta kävin. Kaikki ne räkäisesti rähättävät miehet, jotka kertoivat että naimisiin mentäessä on luvattu antaa.

Hymyilevä Rosa
Kuva: Joel Karppanen

Muutos on realismia

Moni asia, kuten homojen adoptio-oikeus, joista silloin sanottiin, ettei ole realismia, on nyt todellisuutta. Ensimmäisissä eduskuntavaaleissani vuonna 1999 vaalilauseeni oli “Yksi äiti on hyvä vanhempi, kaksi äitiä on hyvät vanhemmat”. Moni hyvää tarkoittava vihreä tuli sanomaan, että noin marginaalisella teemalla ei voi nousta politiikassa, mutta minä tiesin, että ihmisoikeudet eivät ole marginaalissa, vaan politiikan keskiössä.

Realismin suhteen parhaan opin antoi minulle ehdokaskollega ja esikuvani, kokoomuksen Sirpa Pietikäinen. Olin järjestämässä Itämeri.Nyt. -tapahtumaa Hankoon, jossa etsittiin ratkaisuja Itämeren pelastamiseksi. Sirpa Pietikäinen kertoi, että moni väittää, ettei ympäristötoimet ole realismia, vaikka realismia on se, että ympäristöä on suojeltava. Ugh!

Pitää olla visioita

Realismia on se, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Minulle on monissa vaalipaneeleissa ehdokaskollegat sanoneet milloin mistäkin sivistykseen, hyvinvointiin, liittovaltiokehitykseen ja ympäristönsuojeluun liittyvästä tavoitteestani, etteivät ne ole realismia. Etteivät ne tule toteutumaan ensi vuonna tai tällä parlamenttikaudella.

Politiikkaa tehdään joka päivä, mutta vaikutukset ovat pitkäaikaisia. Aion omistaa loppuelämäni isoille asioille, jotta aktivistilapseni voi olla yhtä ylpeä kuin minä olen hänestä nyt. Ja muutos on oleva selvä kolmenkymmenen vuoden päästä. Silloin muistellaan 20-lukua, että olipa se hullu vaihe, kun luultiin että käpertyminen on välttämätöntä, ja kulttuurista on pakko leikata. Silloin luultiin, ettei ole varaa suojella luontoa, vaikka nyt 50-luvulla tiedetään, että todellakin kannatti suojella luontoa, torjua ilmastonmuutos, lisätä sivistystä ja hyvinvointia, ja pitää katse avarana ja sielu lämpimänä.