toivo luo turvallisuutta

Vaalityötä kadulla tehdessä ei voi olla huomaamatta, miten isoista ja vaikeista asioista ihmiset ovat huolissaan. Onhan tämä sinänsä ihanaa, että vaaleja käydään oloissa, jossa politiikka todella kiinnostaa, eikä kukaan ehdota ehdokkaalle, että teepä reseptivideoita.

rosa taivasta vasten
Kuva: Joel Karppanen

Varjopuolena tässä on se, että me todella elämme vakavia aikoja. Hyväosaiset pelkäävät sotaa ja ilmastonmuutosta, ja ovat huolissaan Euroopan kilpailukyvystä. Huono-osaiset urahtavat, etteivät äänestä tai sanovat “mä en usko suhun”. 

Jokainen ihminen on arvokas

Ihmiset ovat huolissaan toimeentulosta siksi, että he eivät kerta kaikkiaan pärjää asumistuen leikkausten jälkeen. Tapasin Leppävaarassa vaalityötä tehdessäni rouvan, joka oli pitkäaikaissairas ja työtön. Hänen asumistukeaan oli leikattu jopa 80 eurolla kuukaudessa ja muutto oli edessä. Hän oli matkalla ulkoilmapunttisalille, sillä liikunta lievitti hänen kipujaan. Hän haaveili ilmaiskortista uimahalliin, sillä uiminen tepsii hänen kipuihinsa parhaiten, mutta uimahallit ovat kalliita.

Työttömän ja sairaan pitää voida elää hyvää elämää. En pidä tätä ollenkaan vasemmistolaisena ajatteluna, vaan ihan vain suomalaisena ajatteluna. Ei kai hyvinvointivaltio ole vielä muuttunut radikaaliksi ideaksi!

Turvallisuudentunne syntyy huolenpidosta

Nuori sukupolvi kaipaa syvää emotionaalista turvallisuutta. Tunnetta siitä, että kelpaa sellaisena kuin on. Hoiva, hyväksyntä ja huolenpito kuuluu kaikille aivan ihmisyyden nojalla, eikä sitä tarvitse ansaita mitenkään. 

Yksi minua koskettaneista kirjoista on Tahar Ben Jelloun Tyyntä Tangerissa, jossa katkera vanhus muistelee elämänsä ihmisiä pahalla. Lukija ymmärtää heidän kaikkien pyyteettömästi auttaneen tätä aika ikävää ihmistä ja tuntee kiitollisuutta inhimillisyyden edessä. Hyvyys kuuluu kaikille, eikä sitä saadakseen tarvitse käyttäytyä kivasti tai haista hyvälle.

Suojaa sodalta ja väkivallalta

Valtion kiistaton tehtävä on suojata kansalaisiaan väkivallalta. Siihen kuuluu paitsi rauhan takaaminen, myös kaikenlaiselta muulta väkivallalta suojaaminen. Kaikkien vähemmistöjen, naisten, tyttöjen, kaikkien on oltava turvassa syrjinnältä ja väkivallalta. Todellista vapautta on vain silloin, kun ei tarvitse pelätä.