Pienen ihmisen puolella

Lasten oikeudet ja lapsiköyhyyden vähentäminen on eurooppapoliittinen kysymys, sillä lapsen edun ensisijaisuuden on aina ohjattava kaikkea politiikkaa. 

Rosa myhäilee punatiiliseinää vasten.
Kuva: Joel Karppanen

Lapsiköyhyyttä vähennettävä

Joka neljäs lapsi elää köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa EU:n alueella. Se tarkoittaa lähes 20 miljoonaa lasta. Komission tavoitteena on vähentää köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten määrää vähintään 5 miljoonalla vuoteen 2030 mennessä. Tästä tavoitteesta ei pidä tinkiä ja sen toteuttaminen on tietysti kunkin jäsenvaltion vastuulla. Myös Suomen.

On esitetty eurooppalaista lapsitakuuta, jonka keskeisinä elementteinä on syrjäytymisen torjunta, lapsille taattavat peruspalvelut ja yhdenvertaiset mahdollisuudet. Näistä asioista eurooppapolitiikassa puhutaan EU:n sosiaalisena pilarina.

Tulevan parlamentin on osaltaan varmistettava lapsitakuun rahoitus, toimeenpano ja seuranta, sekä varmistettava jäsenvaltioiden sitoutuminen esimerkiksi kansallisilla lapsistrategioilla. 

Lasten kaltoinkohtelua ehkäistävä

Jopa joka kolmas lapsi Euroopassa joutuu kotonaan kohtaamaan ja pelkäämään kaltoinkohtelua ja väkivaltaa. Haavojen ja tuskan mittakaava on järisyttävä! EU:lla on olemassa yleissopimus perheväkivallan ehkäisemiseksi ja se edellyttää valtioilta toimia väkivaltaa kokeneiden, erityisesti naisten ja lasten tueksi.

Tämä on ollut minulle tärkeä yhteiskunnallinen aihe jo teinistä, jolloin olen joutunut todistamaan ystävien pahoinpitelyä ensisuhteissaan. Hainkin kahdeksannella luokalla TET-harjoitteluun Turun ensi- ja turvakotiin ja siitä pitäen olen puolustanut tyttöjä ja naisia. 

EU:ssa on juuri hyväksytty uusi direktiivi perheväkivallan ehkäisemiseksi ja sen vaikutuksia ja toimeenpanoa on silmä kovana seurattava. Meneillään on nimittäin kautta maailman tasa-arvon takaisku eli backlash: suhtautuminen perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan on jälleen vaihtumassa “yksityisasiaksi”, kansainvälisiä sopimuksia ei haluta kunnioittaa ja väkivaltatyötä tekeviä järjestöjä ajetaan ahtaalle. 

Ilmastonmuutos ja luontokato torjuttava

70% eurooppalaisista lapsista on huolissaan tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Kunnianhimoisen ympäristöpolitiikan tekeminen on lasten, kaikkien tulevien sukupolvien etu! Meidän on torjuttava luontokato ja ilmastonmuutos, jotta lapsille voidaan taata turvallinen kasvu- ja elinympäristö